Tradiční halloweenská dýňová polévka z paluby Midnight Blue

posted in: Blog 0

 

Přišel podzim a s ním přichází na talíř i naše oblíbená pochoutka - dýňová polévka. Pro nás jde o naprostou super potravinu, protože:

 

  • ji zvládne úplně každý. I ten kdo nikdy nic nevařil, natož na lodi.
  • při nákupu surovin vznikne minimum odpadu (naštěstí jsme ještě nikde neviděli dýní zabalenou v plastu, kdo by se s ní taky balil, že 🙂
  • při vaření potřebujete a zašpiníte jen minimum nádobí (stačí vám jen lžíce, nůž, jeden hrnec a talíře), což je vždycky plus a doma i na lodi ušetří vodu na mytí.
  • polévka skvěle zahřeje a zasytí (vynikajííc při jachtaření během podzimu v sněhem pokrytých norských fjordech) a navíc je i moc zdravá
  • ze zbytku dýně můžete vyřezat strašidýlko dle vlastní fantazie, které vám domácnost a podalubí na několik dní jistojistě zútulní.

 

Polévka má jen jedno velké mínus. Nikdy jí není dost 🙂


RECEPT 


Doba přípravy:

20 minut (plus nějaký čas na dlabání dýně)

Počet porcí:

4 (závisí na velikosti dýně a vašem apetitu)


Suroviny:

  • středně velká dýně (ze 3,5 kg těžké dýně nám vyšly 4 větší porce), lze využít i dýně hokkaido, která se nemusí loupat (dlabat)
  • cibule, nakrájená najemno 2 ks
  • olivový olej 4 lžíce
  • kuřecí nebo zeleninový vývar 1 litr
  • zakysaná smetana 100 ml na dochucení (veganská varianta se bez smetany obejde nebo se dá použít sojová nebo jiná alternativa)
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • špetka až dvě čerstvě jemně nastrouhaného muškátového oříšku
  • pro milovníky pikantních pokrmů lze přidat i chilli

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olivový olej a pozvolna na něm opékejte cibuli. Až zesklovatí, tak přidejte předem vydlabaný vnitřek dýně (větší kousky můžete nakrájet na menší) a opékejte dalších 10 minut.
     
  2. Zalijte vývarem a vařte zhruba dalších 15 minut, dokud nebude dýně měkká. Rozmixujte ručním mixérem, dochuťte solí a pepřem (milovníci pálivého přidají chilli) a ještě pár minut povařte. Těsně před koncem přidejte muškátový oříšek a nechte 5 minut probublat a polévku kořením provonět.
     
  3. Polévku servírujte se lžící zakysané smetany (nebo její veganské varianty) ve středu talíře.
     
  4. Servírujte znova, protože po první porci se jen zápráší 🙂

Nechte si chutnat 🙂

 

Přejeme Ti hodně energie do celého dne!

Máří & Tom the Serenity Explorers

 

 

Potřebuješ vypadnout?

Zažij cestu, na kterou nezapomeneš. Přidej se na některou z našich plaveb a vychutnej si svobodu!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *